2013. június 4., kedd

Zong zi duan wu

Ismét közeleg egy ünnep, amire egy hagyományos ételt szoktak készíteni. Az ünnep a Duan Wu vagy más nevén a Sárkány Hajó Ünnep vagy Dupla Öt ünnepe. Több történet kering az ünnep eredetéről, de a legelterjettebb ez: az ősi Kínában élt egy költő, aki nagyon sok verset írt a dinasztiáról és a róla kialakított véleményéról. Ezzel hosszú idő után kiváltotta az uralkodó haragját és feláldozta magát a hold naptár szerinti ötödik hónap ötödik napján a Milou folyóba. Azok az emberek, akik tisztelték és szerették őt, háromszög alakú bambuszlevélbe csavart rizst dobtak a vízbe, hogy megmentsék a testét és a halak a rizst egyék meg ő helyette. Egy mésik véltozata a történetnek, hogy az emberek hajókra szálltak, hogy elriasszák a halakat vagy, hogy megmentsék a testet (innen a Sárkány Hajó Ünnep).

Ezt a Zong zi-t készítettük el mi is itthon. Mi előtte ezt megcsináltuk volna, a rizs (ami egy speciális fajta rizs) több napig vízben állt, és a leveleket, amibe csavartuk eloőte megfőztük. Miután a háromszögek elkészültek, tojással együtt szépen lassan puhára főztük. Kicsomagolás után is megőrzi a formáját, cukorba mártva fogyasztottuk. A tojást "kötelező" megenni, mert szerencsét hoz. Érdekes íze lett a rizsnek, és sokkal jobban összeragadtak a szemek, mint általában.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése